Wilt U de stap gaan maken naar het “open scheren” en bent U zich aan het oriënteren en aan het zoeken naar het juiste gereedschap dan zult U vast al de shavette tegen zijn gekomen.
Bij het scheren met een open scheermes hebt U in de basis twee keuzes, een open scheermes met een vast lemmet en het open scheermes met verwisselbare mesjes. De laatste staat ook wel bekend als de Shavette.
Wat is nu deze shavette en wat mag U er van verwachten ?
Enige feiten en punten van aandacht voor U op een rijtje.

Het begin van de moderne shavette ligt waarschijnlijk in de 19de eeuw.
Edward Weck, geëmigreerd vanuit Solingen naar New York, introduceerde de Sextoblade. Een open scheermes met los verkrijgbare mesjes die in de houder uitgewisseld konden worden. Een bot mesje kon vanaf nu makkelijk vervangen worden en het aanzetten van het scheermes voor de scheerbeurt of het laten slijpen van het scheermes bij de barbier was vanaf die tijd niet meer nodig.
Rond dezelfde tijd kwam de firma Durham op de markt met de Duplex, een soortgelijk principe van een open houder met verwisselbare mesjes.
Je zou kunnen stellen dat dit het begin was van de shavette, het open scheermes met verwisselbare scheermesjes zoals we dat heden ten dage kennen.

De naam Shavette vindt zijn origine bij Dovo. Zij brachten een open scheermes op de markt dat geschikt was voor gewone scheermesjes. De tweezijdige scheermesjes die gebruikt werden in de standaard krabber konden doormidden gebroken worden en in de houder geplaatst. Het was dus niet meer nodig om merk-gebonden mesjes te kopen, die vaak duurder waren dan de standaard scheermesjes.
Naast deze optie bracht Dovo ook hun eigen, iets langere mesjes op de markt die middels een bijgeleverde houder ook in het scheermes geplaatst konden worden. Dit open scheermes met verwisselbare mesjes werd de Shavette genoemd.
Shavette is dus eigenlijk een typenaam die later in gebruik is genomen om een segment scheermessen aan te duiden.

Van oorsprong, in een tijd waarin het open scheermes grotendeels werd vervangen door de nieuwere en makkelijkere manier van scheren, de krabber, werd de shavette voornamelijk gebruikt door barbiers. In het begin voornamelijk om de haarlijn aan te zetten of snor / baard of bakkebaarden te stylen. Tegen de tijd dat men zich bewust werd van hygiën en aandoeningen die middels bloed overgebracht konden worden ging men de Shavette ook meer en meer gebruiken om te scheren. Het was immers een stuk makkelijker om bij een nieuwe klant een ander, nieuw, mesje te gebruiken dan telkens het vaste open scheermes te moeten slijpen en desinfecteren. Vanaf dat moment heeft de Shavette zich eigenlijk een vaste plek in de salon toegeëigend en is steeds populairder geworden.

Ondertussen heeft er een revival plaatsgevonden wat betreft het open scheermes. Steeds meer mannen vinden het leuk en stoer om weer te scheren zoals hun grootvaders dat deden, gewoon met scherp staal en zonder bescherming. Waar moet je nu op letten als je gaat kiezen voor een straight razor of Shavette ?

In de eerste plaats moet je rekening houden met het feit dat open scheren oefening en tijd vraagt. Wil je het leren dan lukt dat maar het vergt doorzetting en oefening, het is niet iets wat je van de ene op de andere dag even gaat doen. In de tweede plaats vraagt een vast open scheermes onderhoud. Je moet het scherp houden en op termijn moet het opnieuw geslepen worden. Dit zijn dus twee kunsten die je jezelf aan moet gaan leren als je gaat kiezen voor een open scheermes. Wordt dit je teveel tegelijkertijd dan kun je kiezen voor de Shavette. Hiermee kun je jezelf de kunst van het scheren eigen maken zonder dat je de zorgen hebt over het onderhoud van het mes, immers, is het mesje bot vervang je het gewoonweg.
Op deze manier kun je focussen op het scheren zelf en hoef je maar één ding te leren.

Het nadeel van de Shavette is dat je niet kiest voor de makkelijkste manier om te leren scheren met een open scheermes. Hoewel ze erg veel op elkaar lijken zijn er toch wezenlijke verschillen tussen deze twee. De Shavette is erg licht en omdat het snijvlak bestaat uit een gewoon scheermesje met niet afgeronde hoeken is hij ook erg agressief wat scheren betreft. Je zult zeer voorzichtig moeten gaan oefenen en niet ongeduldig worden want dan ga je jezelf gegarandeerd snijden. Doe je het rustig aan en met verstand dan gaat het lukken, met de Shavette kun je wel degelijk goed leren scheren.

De Shavette geeft je dus niet de makkelijkste manier om te leren scheren, daar staan wel weer andere voordelen tegenover.
Een Shavette is in vergelijking met een vast open scheermes een heel stuk goedkoper.
Mocht je het willen proberen en bevalt het niet dan ben je geen kapitalen kwijt.
Onderweg of op reis neem je gewoon de houder met een pakje mesjes mee en je kunt vooruit, makkelijk en eenvoudig.
Je scheert jezelf met een Shavette net zo glad als met een vast open scheermes, daar kan geen twijfel over bestaan.
Veel mannen die open scheren hebben een Shavette achter de hand voor de keren dat ze eens niet zo veel tijd hebben, immers het slijpen van het mes voordat je begint kan al overgeslagen worden.
Bovendien blijft het leuk als je eenmaal de kunst te pakken hebt om de ene keer het vaste mes en de andere keer de Shavette te gebruiken. Je zult ook zien dat als je eenmaal gewend bent om met een Shavette te scheren je op de duur toch een vast open mes aan gaat schaffen en de Shavette erbij blijft gebruiken.

Conclusie is dat een Shavette een goed alternatief is als je wilt gaan leren scheren met een open scheermes. De leercurve is stijler dan met een vast open scheermes maar met geduld en gezond verstand ga je het leren. Je hebt geen onderhoud en altijd een scherpe snijkant dus je kunt jezelf concentreren op het scheren zelf. Het kost je niet meteen een arm en een been om een Shavette aan te schaffen, als het toch niet is wat je zoekt dan kun je er wat makkelijker overheen stappen.
Heb je het onder de knie dan weet ik zeker dat je gaat voor een vast mes maar ook dan blijft de Shavette leuk om erbij te houden, een man die open scheert houdt immers van afwisseling.

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel