De “kunst” van het klassiek scheren maakt een comeback, de scheerfanaten kunnen dit beamen en genieten er met volle teugen van. Ouderwets scheren zoals je vader en grootvader dat deden wordt gelukkig weer gewaardeerd en steeds meer mannen kiezen weer voor deze manier van verzorging.

Na een periode van “snel” en “revolutionair” scheren met steeds weer nieuwere multi-blade scheerwerktuigen en ingeblikt scheerschuim dat snel even met de hand op het gezicht wordt aangebracht is er een periode van bezinning aangebroken. Niet alleen bespaar je veel geld door ouderwets te scheren maar vooral wordt scheren een momentje voor jezelf, een ogenblik van rust en nostalgie in deze rumoerige tijd. Bezig zijn met “ouderwetse” scheergereedschappen, de geuren van lang vervlogen dagen en het hiervan kunnen en mogen genieten is weer helemaal van deze tijd.
Langzaamaan krijgen we ons scheer-ritueel weer op orde. We leren de krabbers weer kennen, de open scheermessen, onze scheerzepen en aftershaves en we krijgen de slag weer te pakken.
“Old school” is de nieuwe trent geworden.

De aluinblok is een van de oudste scheer-hulpmiddelen en nog steeds in gebruik bij veel mannen die ouderwets scheren.
Maar wat is aluin en (belangrijker) wat doet het en verdient het nog een plekje in de scheerkist tegenwoordig ?

Aluin is een mineraal dat bestaat uit Kalium en Aluminiumsulfaat. Het heeft veel toepassingen en werd al door de Egyptenaren en Romeinen gebruikt. De Romeinen gebruikten aluin o.a. als hechtingsmiddel voor de verfstof op kostbare mantels.
Al zeer geruime tijd wordt aluin ook gebruikt bij het scheren. Het werkt desinfecterend, stopt het bloeden van kleine scheerwondjes, sluit de poriën en neutraliseert zeepresten waarmee het voorkomt dat de huid uit gaat drogen. Aluin is bovendien effectief tegen puistjes en acné.
Als scheerartikel kennen we aluin in blokvorm of in de vorm van sticks. De Aluinsticks worden meestal gebruikt om kleine wondjes te stelpen, terwijl de blok meer geschikt is voor de behandeling van het hele gezicht, om de poriën te sluiten en de huid tot rust te laten komen.
Een Aluinblok gaat zeer lang mee en kan telkens opnieuw gebruikt worden. Na het scheren spoel je je gezicht af met koud water en dept de huid droog, maak de steen nat met water en wrijf ermee over de geschoren huid. Al direct voel je dan dat de aluin zijn werk doet. De huid voelt strakker aan en kleine scheerwondjes gaan dicht. Laat de aluin op de huid drogen en je gezicht zal fris en verzorgd aanvoelen. Wil je een aftershave of moisturiser gebruiken na het scheren, droog dan de huid na het gebruik van aluin lichtjes af en breng de aftershave of moisturiser op de huid aan. Aluin kan dus met of zonder een aftershave behandeling gebruikt worden.
Spoel de aluinblok na gebruik af met koud water, dep hem droog en bewaar hem op een droog plekje, dan heb je er jaren plezier van. Bewaar je de aluinblok op een vochtige plek dan zal hij na verloop van tijd gewoon uit mekaar vallen.

Aluin kan ook nog op andere manieren toegepast worden.
Zo is het bijvoorbeeld ook een uitstekend anti transpiratie middel. Het is een natuurlijk product, zonder geur en zeer efficiënt tegen zweten. Ook hier kan aluin gebruikt worden in combinatie met een deodorant.
Verder wordt het regelmatig gebruikt door hardlopers, zij wrijven voor het lopen hun voeten in om zweetvoeten en daarmee blaren te voorkomen.
Ok na het waxen van de huid gebruikt men vaak aluin. Het kalmeert en desinfecteert de huid.

Door zijn vele toepassingen zou ik dus zeggen dat aluin nog steeds een plekje in de moderne scheerkist verdient.
Het is een goedkoop, multifunctioneel gereedschapje dat ook heden ten dage nog steeds gebruikt wordt.

 

 

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel