Regelmatig kom je de vermelding tegen, “Parabenen vrij”.
Het doet vermoeden dat Parabenen stoffen zijn die je niet in je product wilt hebben, immers het wordt uitdrukkelijk vermeld en meestal als iets op deze manier aangegeven wordt wekt dat de indruk dat het hier gaat om stoffen waarmee je niet in aanraking wilt komen.

Maar wat zijn nu eigenlijk Parabenen ?

Parabenen zijn chemische verbindingen op basis van parahydroxybenzoëzuur.
Ze zijn doorgaans terug te vinden in cosmetica producten, geneesmiddelen, voedsel en andere huishoudelijke producten en worden al meer dan 80 jaar gebruikt. Deze chemische verbindingen hebben als eigenschap dat ze schimmels, zwammen en bacteriën doden. Het zijn dus uitstekende conserveringsmiddelen. Parabenen in cosmetica zorgen er dus voor dat het product niet snel bederft. Vooral in cosmetica op waterbasis vermenigvuldigen bacteriën zich snel. Als je het product gaat gebruiken raakt het snel vervuild met micro-organismen die via het contact met de huid in het product terecht komen. Parabenen doden deze micro-organismen en garanderen een goede houdbaarheid en werkzaamheid van het product op langere termijn. Veel producten die je in huis hebt bevatten Parabenen, denk aan tandpasta's, zonnebrandolie, shampoo, e.d.

Moeten we ons zorgen maken over Parabenen ?

De link tussen Parabenen en voornamelijk borstkanker bij vrouwen houdt de meningen en gemoederen sterk bezig. Parabenen zouden een zwak Oestrogeenachtige werking hebben en dit hormoon speelt een grote rol bij het ontstaan van tumoren, in deze vorm van kanker. Parabenen zouden inderdaad deze effecten hebben maar deze effecten zie je ook bij Soja en andere voedingsmiddelen. Of Parabenen werkelijk een hormonaal effect hebben blijft een groot discussiepunt, gesteld wordt dat ze altijd in een zo laag mogelijke dosering gebruikt worden en dat ze alleen op de huid aangebracht worden en zouden kleine hoeveelheden in het lichaam terecht komen dan worden die zeer snel afgebroken. De meningen over de schadelijkheid van Parabenen blijven vooralsnog sterk uiteen lopen. Het is in ieder geval altijd goed om te weten wat Parabenen zijn en wat ze doen, zodat je weloverwogen een keuze kunt maken of je een product gaat kopen met of zonder deze stoffen.
Overtuigend bewijs dat Parabenen een risico vormen zijn nog niet geleverd, het onderzoek daarnaar is nog volop bezig maar heb je een genetische aanleg voor schadelijke ziekten dan zou het kunnen zijn dat je zelfs mogelijke risico's al zou willen vermijden.
Tegenwoordig zijn er veel alternatieven die een artikel langer goed kunnen houden, bijvoorbeeld organische zuren, die niet de (eventuele) bijwerkingen hebben van Parabenen.
Nu U weet wat Parabenen zijn kunt U in ieder geval een betere beslissing nemen over het kopen van producten met deze stoffen.

 

 

 

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel