Heden ten dagen wordt scheren door veel mannen ervaren als een aangenaam moment van verzorging. Een moment voor jezelf in deze haastige tijd, de verzorging van baard, haar en huid begint een steeds belangrijker item te worden voor de moderne man.
De traditie in het scheren komt terug en wordt tegelijkertijd aangevuld met een breed scala aan artikelen die er niet alleen voor zorgen dat de gezichtsbeharing comfortabel verwijdert kan worden en die ook de nodige voeding geven aan Uw huid. De pré en after shave behandelingen nemen in dit ritueel ook een steeds grotere plaats in.
Hoewel een after shave voor veel mannen niet direct noodzaak is, is het in vele opzichten toch de kers op de taart.
Als U met het scheermes over Uw gezicht gaat snijdt U niet alleen de haren af, het scheermes verwijdert meteen de dode huidcellen en verontreinigingen op de huid. De onderliggende, frisse en zuivere huidlaag droogt hierdoor wat uit en kan daardoor wat gevoelig en geïrriteerd aanvoelen.
Een goede after shave hydrateert de huid en neemt deze irritatie weg en geeft, niet in de laatste plaats, (meestal) een heerlijke geur die nog lang blijft hangen.
Een scheerbeurt zonder after shave geeft toch net niet dat voldane gevoel, de nabehandeling hoort er gewoon bij en maakt het af.

Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van after shave en wanneer is deze fase in het scheerproces belangrijk geworden ?
Vóór de 18de eeuw was het concept van een behandeling na het scheren gewoonweg niet bekend, het bestond niet. Scheren was een noodzakelijk kwaad en in veel gevallen een vrij pijnlijke ervaring.
Er waren maar weinig mannen die zelf hun baard schoren, de barbier was de aangewezen persoon als de tijd daar was dat de overtollige gezichtsbeharing weer afgesneden moest worden. De kwaliteit en de scherpte van de scheermessen uit die tijd liet meestal te wensen over en na een barbiersbehandeling was het “normaal” dat de huid geïrriteerd was en vol zat met sneetjes en wondjes.
In een tijd dat niemand iets wist over bacteriën en infecties en dat het scheermes nooit ontsmet werd maar direct weer werd gebruikt voor de volgende klant kon het dan ook zomaar gebeuren dat een scheerbeurt je laatste scheerbeurt werd....

In de 18de eeuw werd het steeds meer gewoonte om glad geschoren in het openbaar te komen en de barbiers begonnen zich te realiseren dat de geïrriteerde huid en wondjes na het scheren beter verzorgd moesten worden, een extra service die de klanten terug moest laten komen.

In het Zuiden van Europa begon men het gezicht, na het scheren, te behandelen met een brouwsel van spinneweb gedrenkt in olie en azijn. De zure azijn doodde de bacteriën en de olie verzorgde de huid. Een eerste stap naar de moderne after shave behandeling was gezet, waarschijnlijk liet alleen de geur nog te wensen over...

In Hongarije begon men te experimenteren met geurwater, lotions en alcohol, deze nabehandeling sloeg beter aan en begon zich te verspreiden over Europa en Amerika. Tegen 1770 hoorde een lotion-behandeling na een scheerbeurt er voortaan bij en was de after shave niet meer weg te denken bij de barbier.

De lotions, gebruikt voor de after shave behandeling bestonden in de begin jaren nog voor het grootste deel uit alcohol. Tot in het begin van de 20ste eeuw kon een barbiers tonic nog wel tot voor 90% hieruit bestaan. Eind jaren 70, begin jaren 80 begon men in te zien dat alcohol ook zijn nadelen had en nieuwere en betere ingrediënten vonden een toepassing in de “moderne” after shave.

De hedendaagse after shave kan eigenlijk ingedeeld worden in twee soorten.
De splash en de balsem.
De splash is zeer vloeibaar en bevat over het algemeen een combinatie van toners, adstringerende toevoegingen en hydrolaten.
Toners reinigen en desinfecteren de huid en werken vochtinbrengend. De adstringerende toevoegingen werken bloedstelpend en de hydrolaten geven de heerlijke, natuurlijke geuren aan Uw after shave.
De specifieke ingrediënten worden door de individuele producenten op hun eigen manier ingevuld waardoor elke after shave zijn eigen karakter heeft.
Balsems zijn veel minder vloeibaar en voelen over het algemeen meer aan als een crème.
Zij blijven langer op de huid aanwezig en leggen een dun laagje over de huid om te voorkomen dat de huid te veel vocht verliest en uitdroogt.
Vooral tijdens koude of hele hete, droge dagen verdient een balsem de voorkeur.

Tegenwoordig is after shave overal verkrijgbaar en in alle vormen en voor alle budgetten te koop.
Hoofdzakelijk ontstaan vanuit noodzaak is het een heerlijke luxe geworden die de scheerbeurt afmaakt en Uw huid verzorgd en gezond houdt.

 

 

 

 

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel