Wat is een Shavette ?

Oorspronkelijk was Shavette eigenlijk een merknaam, de originele Shavette werd en wordt nog steeds gemaakt door Dovo.
In de loop van de jaren is deze merknaam vervaagd en is het een algemene term geworden.
Een Shavette ziet eruit als een open scheermes dat gebruik maakt van wegwerpmesjes. Het uiterlijk van een Shavette kan variëren van opvouwbaar, zoals een klassiek open scheermes, of een meshouder met een vast handvat, vergelijkbaar met de Japanse open scheermessen (Kamisori).
In alle gevallen is het mesje verwisselbaar dus het voordeel is dat je nooit hoeft te stroppen of te honen.

De eerste Shavettes werden voornamelijk gebruikt voor het trimmen van het haar, voor het vormgeven van de bakkebaarden en het uitscheren van de nekharen. Haarlijnen konden mooi aangezet worden en icm de schaar en tondeuze was de Shavette een hulpmiddel voor de barbier.
Scheren gebeurde nog steeds met het open scheermes.

Met het oog op hygëne en gezondheid en de strengere wetten op het gebruik van open scheermessen in barbershops, jaren later, ging men zoeken naar een geschikt alternatief voor het traditionele open scheermes.
Al snel werd de Shavette gezien als een zeer geschikte optie en beleefde hij een comeback.

Buiten het uiterlijk hebben Shavettes en open scheermessen eigenlijk weinig anders gemeen dan het uiterlijk.
Het zijn geen “instap” open scheermessen, ze voelen anders aan en scheren anders en zijn minder vergevingsgezind dan een open scheermes, het mesje is stugger en de punten van het mesje zijn niet afgeschermd.
Toch is er een plaats in de markt voor Shavettes. Veel mensen gebruiken graag dit alternatief omdat het geen onderhoud vraagt, licht van gewicht is en als je er aan gewend bent net zo makkelijk te gebruiken als een open scheermes.
Open scheren zonder telkens weer te moeten stroppen en honen.

Er is een ruime variëteit aan mesjes die te gebruiken zijn in Shavettes.
Het makkelijkst te gebruiken zijn de single edge mesjes, direct uit het papiertje in de Shavette te plaatsen.Maar ook alle double edge scheermesjes zijn te gebruiken als U ze (in het papiertje) doormidden breekt. U maakt dan van een double edge mesje twee single edge mesjes. Voorkeuren voor bepaalde merken mesjes is heel persoonlijk.
Voor bijvoorbeeld Dovo en Giesen & Forsthoff Shavettes kunt U ook de zg. longblades gebruiken, dmv een speciale houder. Dit zijn langere single edge blades die een groter scheerbereik hebben.

Feather en Kai maken gebruik van merkgebonden mesjes met speciaal injector systeem.
Het grote verschil met deze twee merken is echter dat deze wèl speciaal ontworpen zijn voor het scheren van de baard en zij horen dus eigenlijk niet thuis in het rijtje van de Shavettes.

 

 

 

 

 

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel