Het veiligheids-scheermes is een stukje scheergereedschap dat een bescherming legt tussen het mes en de huid.
Oorspronkelijk ontwikkelt om het scheren makkelijker te maken, immers voor de tijd van het veiligheids-scheermes werden uitsluitend open scheermessen gebruikt om te scheren.
In 1880 werd een patent aangevraagd voor een scheermes in de huidige basis configuratie, een handvat onder een rechte hoek bevestigt aan een scheerkop waarin een vervangbaar mesje wordt gelegd.

Hoewel het oorspronkelijke veiligheids-scheermes eigenlijk al ontwikkeld was door William Henson in 1847, werd de term “safety razor” vastgelegd door Fredrik en Otto Kampfe uit New York.
Zij pasten Henson's design aan door een metalen plaatje met tandjes als mesjeshouder op het handvat te plaatsen dat de huid voldoende zou beschermen tegen beschadigingen van het mes.
Vanaf 1880 produceerden de Kampfe broers scheermessen onder hun eigen naam die ze bleven innoveren. Deze scheermessen werden bekend onder de naam “Star safety razor”.

Het nadeel van de “Star safety razor” was dat de snijzijde van het mesje toch nog steeds geslepen moest worden en aangezien dat best een specialistisch karweitje was moest toch nog dikwijls de hulp van een professionele barbier ingeroepen worden.

Daaraan kwam een einde toen Gillette in 1904 het patent kreeg voor het huidige double edge wegwerp-scheermesje.
Mede door het feit dat Gillette een contract kreeg om Amerikaanse troepen tijdens WW1 te voorzien van double edge razors als onderdeel van de standaard uitrusting werd de uitvinding een daverend succes.
Een totaal van 3,5 miljoen scheermessen en 32 miljoen mesjes werden geleverd en aangezien de soldaten hun scheermes mochten houden na het afzwaaien, bleven de meesten op deze manier scheren en nam de vraag voor DE mesjes dus alleen maar toe.

De hulp van de barbier voor het slijpen van mesjes was niet meer nodig, het mesje kon simpelweg worden vervangen.

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel