Waarom scheren met een open scheermes ?

Geef het toe, een open scheermes ruikt naar testosteron.
Al eeuwen wordt “the straight razor” gebruikt door mannen om het overtollig haar van het gezicht te halen. Onze vaders, grootvaders en overgrootvaders gebruikten dit mes met stijl en al vraagt het in het begin een beetje oefening, ook jij kunt het leren.
“Echte” mannen scheren klassiek, scheren is nu eenmaal echt een “mannending” en als je de kunst beheerst van het scheren met een open scheermes ziet je dagelijkse scheerbeurt er plotseling veel uitdagender en imposanter uit.
Mijn vrouw heeft niks met scheren (duh natuurlijk niet) maar ze vindt het altijd boeiend om te zien hoe ik het mes over mijn dik ingezeepte gezicht laat strelen, als een strijkstok over de snaren van een viool, kunst die boeit. Nog niet gesproken over de keer dat we op een camping stonden en ik 's-morgens naar de wasplaats ging om me te scheren. Een aantal mannen stonden zich te scheren met de hedendaagse krabbertjes en ik zweer je, toen ik mijn Giesen & Forsthoff mes op de wastafel legde werd het doodstil... Eerst vanuit een ooghoek en later open en bloot werd er geobserveerd hoe ik deze scheerbeurt zou gaan overleven. Na afloop werd er nog net niet geklapt en als een held liep ik terug naar mijn plaats.

Dit op zich is natuurlijk al een mooie reden waarom je je zou gaan scheren met een open scheermes ! Maar “the straight blade” is natuurlijk meer dan een “thrill ride”. Er zijn meer redenen waarom je jezelf de kunst van het scheren met een open scheermes eigen zou willen maken.

Ik noem er hier een paar.

Moderne krabbertjes hebben meerdere mesjes in het houdertje zitten. Al deze mesjes komen in contact met je huid en kunnen vervelende irritatie veroorzaken. Daarbij heb je dikwijls dat een modern krabbertje dicht gaat zitten, je moet dan meerdere keren over dezelfde plek krabben om de haartjes kort te scheren met als gevolg, rode plekken en gevoelige huid.
Last but not least gebeurt het regelmatig dat moderne krabbertjes de haartjes optillen en te kort afscheren waardoor de haartjes onder de huid komen te zitten en in de huid gaan groeien.
Al deze problemen kent het open scheermes niet, je werkt met één mes. In een makkelijke haal trim je de haartjes perfect kort op lengte. Je hoeft niet te krabben maar je snijdt. Geen overbodige irritatie van de huid en perfect glad.

Het is niet zo gevaarlijk als mensen denken.
Toegegeven, Sweeney Todd ging vrij intimiderend met het open scheermes overweg.
Echter, het gebrek aan een beschermende beugel rond het scheermes maakt het inderdaad iets riskanter dan een veiligheidsscheermes. Daarentegen is het hoogst onwaarschijnlijk dat een voorzichtige scheerder zich meteen een plaats op de eeuwige jachtvelden veroverd.
Zover bekend zijn er geen gevallen opgetekend van “dood door scheren”.
Oefening baart ook hier kunst. Opletten en proberen om het mes in verticale halen over het gezicht te laten gaan. Geen druk uitoefenen, laat het mes het werk doen. Ooit, en zeker in het begin, zul je jezelf zeker wel eens schampen maar ook met een krabbertje kun je jezelf snijden. Een schaafwondje is nu eenmaal het risico van het scheren. Wij mannen doen daar niet moeilijk over...

Het open scheermes kent een bonus ! De strop.
Natuurlijk dient Uw scheermes vlijmscherp te blijven. Om een kwaliteits scheerbeurt te krijgen moet U het mes regelmatig aanzetten. Om een perfecte snijkant te houden heeft U een stukje gereedschap nodig, de strop.
U waant zich een middeleeuwse smid als U met behendigheid het mes over de strop beweegt om Uw eigen onderhoud te plegen. Wie heeft zich niet in gedachte al ooit op deze manier een scheermes zien slijpen...

Alhoewel een open scheermes niet goedkoop is moet U het wel zien als een éénmalige investering.
Zorgt U voor het scheermes en is het scheermes van een goede kwaliteit dan gaat het mes een levenlang mee. Het blijft Uw persoonlijke bezit dat door gebruik steeds mooier wordt en het geeft cache aan de dagelijkse scheerbeurt. Het mes gaat steeds meer spreken en U zult het op termijn steeds meer gaan waarderen. Het kopen van krabbertjes daarentegen blijft terugkomen. Geschat wordt dat mannen tijdens hun leven ongeveer € 10000,- aan mesjes uitgeven. Ook het afval dat dit weer geeft doet een aanval op onze planeet. Het open scheermes is uiteindelijk dus zeer kostenbesparend en vriendelijk voor het milieu.

Bent U de man die zich niet dagelijks scheert maar dikwijls pas na een week, als de baard echt begint te jeuken dan is de “straight blade” het scheermes voor U.
Een zware baard scheren met een krabbertje is meestal niet zo prettig. Het krabbertje trekt aan de haren en de mesjes slibben dicht. Tenzij U eerst met een trimmer of schaar aan de gang gaat scheert U zich zeker niet in een keer glad.
Een open scheermes is simpel en heeft slechts een mes. Slibt niet dicht en snijdt de houthakkersbaard in een keer af, met een simpele haal.

Hopelijk heb ik U hier een aantal goede argumenten gegeven om over te stappen op een “straight razor”. Oriënteer U en kijk eens op youtube, daar staan plenty filmpjes op over hoe te scheren met een open scheermes.

Mannen met baarden sta op en neem het mes ter hand !
God zij met U !!

© 2017 - 2020 Heertjepronker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel